Merja Heino

Merja Heino: Arkiaamu, öljy kankaalle 200×200 cm + mdf 60×60 cm

Työhuone: Hämeentie 155 A 7. krs
– Merja Heino maalaa rakennustaiteeseen, kasvimaailmaan ja maisemiin liittyviä maalaussarjoja.
Uusimmissa arkkitehtuuriin liittyvissä maalauksissaan Heino käsittelee tilakokemusta sekä tilan ja värin kokemista, ilman että tekee varsinaista kuvaa itse tilasta. Maalauksissa ornamenttimuodot ovat antaneet tilaa vapaamuotoiselle viivalle ja itsenäisille, vapaille väripinnoille.
Vanhemmat, ornamentiikkaan liittyvät maalaukset käsittelevät arkkitehtuurin historiasta, lähinnä renessanssin ja barokin rakennustaiteen ja ornamentiikan muodoista lähteviä aiheita, jotka ovat kulkeneet länsimaisessa visuaalisessa kulttuurissa antiikista asti.
Alkujaan nämä muotoaiheet ilmenivät antiikin pilareiden kapiteelien achanthus-lehtiaiheissa. Renessanssin ja barokin julkisivuissa ne saivat uusia muotoja sekä niiden myötä uuden nimen – voluutta. Samat muotoaiheet toistuivat myöhempinä vuosisatoina sekä arkkitehtuurissa, että esimerkiksi huonekalujen – kuten tuolinjalkojen – muotoilussa. Nykyään näihin spiraalimaisiin muotoihin voi törmätä tapeteissa, lahjapapereissa, hajuvesipullojen designissa.
Arkkitehtuuri- ja ornamenttiteemaisissa maalauksissani hän pelkistää ja siirtää tätä visuaalista perintöä nykykuvataiteen kontekstiin.
Maisema- ja kasviaiheiset maalaussarjat muodostavat oman kokonaisuutensa. Ne saivat alkunsa 2000-luvun alkupuolella jolloin Heino, kuvatessaan kasveja videoteoksiaan varten, kiinnsui erityisesti kasvien muodoista (värien sijaan) ja päätyi tutkimaan niitä myös maalauksissaan.
Lisää tietoa: www.merjaheino.fi
Puh. 050-441 5655, merja.heino [ät] welho.com
– Allaolevien teosten lisäksi työhuoneelta löytyy muitakin maalauksia, grafiikkaa, puupiirroksia ja kortteja. Tervetuloa tutustumaan – ota yhteyttä etukäteen!
Teokset ovat ostettavissa taidelainaamoperiaatteella, eli korottomalla ja kuluttomalla osamaksulla. Maksuerät sovitaan teoskohtaisesti.